Diëten zijn tijdelijk, de meeste mensen houden het niet vol. Een ‘dieet’ klinkt anders dan ‘normaal’. Werk in stapjes toe naar het nieuwe ‘normaal’ en je zult een grote verandering doormaken!
2. Verander je kijk op ‘gezelligheid’.
Gezelligheid is samen dingen delen en doen, en daar hoort vaak eten en drinken bij. Cultureel is bepaald welk soort en hoeveel. Een gewoonte dus, en ook nog met de paplepel ingegoten…
3. Drink water!
We weten het allemaal… water drinken is gezond. De meesten van ons doen het te weinig. Als je meer water drinkt, heb je minder behoefte aan drinken zoals koffie, alcohol, frisdrank, fruitdranken en zuivel.
4. Heb aandacht voor gezond eten!
Aandacht voor gezond eten is goed voor jezelf (en voor anderen) zorgen. Slank en energiek zijn, zieke/zwakke dagen voorkomen: dat is het toch waard?
Eet meer groenten
5. Eet meer groenten en varieer!
Over 1 ding zijn vrijwel alle diëten en methodes het eens. Veel groenten eten is gezond, tot wel 400-800 gram per dag. Doen dus!
6. Maak fruit en groente onderdeel van elke maaltijd.
Op deze wijze eet je vanzelf meer gezond eten en minder ander eten.
7. Ontbijt als een koning, lunch als een heer en dineer als een boer.
Het ontbijt geeft je energie voor de dag, de lunch versterkt deze en in de avond is minder energie nodig. En als bonus slaap je beter als je lichaam geen eten meer te verwerken heeft in de nacht!
Voorkom de verleiding, vermijd de suikers
8. Breng jezelf niet in verleiding!
Anderen doen dat al genoeg, kijk maar in supermarkten die vol liggen met ongezond eten en op elke hoek een fast food restaurant. Haal ongezond eten gewoon niet in huis en ga naar zoveel mogelijk plekken waar ‘gezondheid’ niet alleen na het niezen gezegd wordt.
9. Voorkom after dinner dips en schransmomenten.
Deze worden vaak veroorzaakt door suikers en geraffineerde koolhydraten. Eerst een ‘boost’ van energie en dan een diep dal… waarin je meer wil. Vermijd deze en je hebt een veel rustiger, evenwichtiger dag!
Wees lief voor jezelf
10. En gebruik de 90-10 regel.
Altijd de braafste van de klas zijn, zit niet in onze genen. We willen soms graag zoet, veel of fout. Ondanks dat we weten dat het niet gezond is. Een keertje ‘fout’ is helemaal niet erg. Zeker niet als je 90% van de tijd gezond eet en drinkt! En je zult merken dat na verloop van tijd vanzelf de behoefte aan ‘fout’ afneemt.